nóż do chleba bułek i bagietek

Jak naostrzyć noże ząbkowane?

Czy można ostrzyć nóż do chleba? Jak ostrzyć nóż ząbkowany? Jaką ostrzałkę do ostrzenia noży ząbkowanych wybrać? Te i wiele innych pytań pojawia się w głowach pasjonatów gotowania i osób, które po prostu uwielbiają ostre noże.

Ostrzenie noży ząbkowanych, typu noże do chleba oraz noże do pomidorów z dużymi ząbkami, wbrew powszechnie panującej opinii jest możliwe! Wszystkie noże z dużymi ząbkami można łatwo i skutecznie naostrzyć szczelinową ostrzałką AnySharp®.

Ostrzenie noży ząbkowanych typu noże do steków lub ząbkowane noże stołowe, ze względu na specyficzną budowę ząbków jest niemożliwe, nawet w profesjonalnych punktach zajmujących się ostrzeniem noży, typu Mister Minit.


Jak naostrzyć nóż do chleba ostrzałką AnySharp?

1. Przyssij ostrzałkę

Ostrzałkę dociśnij lekko do blatu i opuść dźwignię w dół.


2. Naostrz nóż, płynnie przeciągając go między płytkami

Przeciągaj nóż do siebie, delikatnie, tak aby ząbki przesuwały się płynnie.
W przypadku noży ząbkowanych, nie dociskaj noża do płytek.

Zobacz film jak naostrzyć nóż ząbkowany:

Podsumowując: noże ząbkowane, typu nóż do chleba, możemy szybko i bezproblemowo ostrzyć ostrzałką AnySharp®.

Niewiele osób wie o tym, że pierwszy nóż do chleba powstał w XVIII wieku, w momencie kiedy pieczywo zaczęto piec z mąk pszennych i żytnich. Wypiek z tych mąk sprawił, że początkowo miękki chleb stał się twardy i ciężki do porcjowania. Wynalazcą noża do chleba jest niemiecki producent noży Zwilling. Kolejną firmą, która miała duży wpływ na konstrukcję noża do chleba jest marka Güde. W XX wieku Franz Güde udoskonalił szlif ząbków. Firma zachowała rodzinny charakter do dnia dzisiejszego. Noże tej marki są ręcznie wykuwane, rękojeści wykańczane drewnem, a piękne klingi wykonywane ze stali hartowanej lodem. Większość producentów noży oferuje noże ząbkowane o długości 11 – 22 cm, natomiast największy nóż do chleba marki Güde osiąga 32 cm długości. Przy zakupie noża do chleba warto również zwrócić uwagę na zakończenie czubka noża – może on być zaokrąglony lub ostro zakończony.

AnySharp® poleca